Från: Veckans Insikt & Inspiration

Text: Sandra Wikberg

“I have seen the sea when it is storm and wild; when it is quiet and serene when it is dark and moody.

And in all these moods, I see myself.” 

~ Martin Buxbaum 

För att förstå oss själva behöver vi känna känslor. Utan emotionell medvetenhet saknar vi riktning i livet. Det är som att segla utan kompass där vår segelbåt planlöst får följa vinden och låter underströmmarnas krafter bestämma vår destination. Men om vi lär oss att tolka känslornas språk får vi värdefull information som hjälper oss att navigera livet i den riktning vi önskar - oavsett om det stormar eller vid stiltje. 

Inom esoterisk kunskap utgör vatten tillsammans med eld, vind och jord ett av de fyra grundelementen. Vatten är ett feminint element som representerar våra känslor, flöde, rörelse och rening. Det kan också representera våra livsläxor, begär och karman, där karma står för det som vi behöver lära oss och få kunskap om. Vattnets element symboliserar själen, vår intuition och vårt inre känsloliv. Vattnets flöde och olika tillstånd får därför ofta beskriva känslorna och själens resa. Vi kan likna det vid vattendroppen som utgör en naturlig del av jordens och livets olika strömningar, som avdunstar, blir en del av molnen på himlen och som sedan i ett vilsamt regn faller och återförenar sig med havets djupa källa. Allt i ett evigt kretslopp. Vatten kan porla i harmoniska bäckar, ansluta sig till stora floder eller komma till uttryck som spegelblanka sjöar och stormiga hav. Vattnet kan också förorenas, sakna flöde och frysa till is. Med hjälp av alla vattnets nyanser kan vi lära oss att tolka våra känslor och vad de vill kommunicera till oss. 

När vi arbetar med våra känslor behöver vi ha förståelse för fyra viktiga steg där vi lär oss att medvetandegöra, acceptera, hantera och transformera våra emotioner. 

I det grundläggande steget medvetandegör vi känslan. Som ett resultat av den livsstil som följer med vårt moderna samhälle är vi ofta distraherade och befinner oss i huvudet. Mycket av vår tid går åt till att processa mängder av information som delas via våra digitala plattformar och sociala interaktioner. Vi fyller dygnets timmar och ger oss inte tid att ge våra känslor den uppmärksamhet de förtjänar. Känslor finns även lagrade i vårt undermedvetna sinne som omedvetet påverkar oss och får oss att agera på ett visst sätt i olika situationer. Om vi inte uppmärksammar våra känslor och beteenden kan vi inte heller förändra dem. Därför börjar arbetet med att uppmärksamma och tillkännage känslorna där vi ger dem en given plats i vårt medvetna sinne. 

Det andra steget handlar om acceptans. Att vara sann med vad vi känner och upplever. Att vi relaterar till livet som det är och inte som vi önskar att det skulle vara. Det är okej att känna sig trött, irriterad, vilsen eller ledsen ibland. Det är kroppens naturliga språk att berätta för oss att något inte är i balans eller att vi går emot oss själva. Där en omedveten respons är att vi inte vill känna smärtan eftersom det skapar ett starkt obehag inom oss. Vi flyr därför och dövar våra känslor med olika distraktioner i ett futilt försök att komma undan dem. En oklok strategi i längden eftersom det vi förtrycker så småningom kommer att förtrycka oss. Vi blir slavar under våra obearbetade känslor och präglade beteenden. Förträngda känslor riskerar också att göra våra kroppar sjuka, påverka vårt välmående och utmana våra relationer. Så länge vi förnekar våra känslor kan vi inte heller transformera dem. Om vi förnekar eller gör motstånd stryper vi vår livsenergi. När vi accepterar alla känslor hjälper vi kroppen att hålla energin flödande. 

Det tredje steget handlar om att hantera våra känslor. Att observera alla känslor utan att döma, fly, dämpa eller initialt försöka förändra dem. Om vi dömer känslor som bra eller dåliga skapar vi en konflikt inom oss själva. Vi har lärt oss att värdera ilska, avund, sorg och frustration som negativa känslor. Där vi premierar känslor av glädje, lust och lycka. Vi befinner oss då i ett dualistiskt förhållningssätt där vi dömer. Känslor är ett språk som vi behöver lära oss att avkoda, inte negligera eller förtrycka. De utmanande känslorna uppmärksammar oss på obalanser och fungerar som drivmedel för vår utveckling och expansion. Det som triggar eller inspirerar kommer att dra oss i en ny riktning som är gynnsam där vi befinner oss i vår utveckling. En falsk positivitet kan på motsatt sätt bidra till att vi undertrycker känslor som behöver läkas. Att eftersträva lycka som mål är att projicera vårt välmående in i framtiden, en förväntan som inte alltid kommer infrias utan riskerar att skapa mer disharmoni och stress. Våra tankar och känslor är inte vilka vi är utan endast verktyg för att förstå oss själva och världen. Betraktar vi varje känsla upptäcker vi också att den har sin motsats. Vår uppgift är att lära oss att navigera längs den polära skalan mellan dessa motsatser så vi sätter oss i balans där våra känslor inte gör tvära kast mellan hopp och förtvivlan utan istället eftersträvar en mer balanserad tillvaro. 

Ett omtänksamt förhållningssätt är att betrakta känslor som olika grader av energifrekvenser som inte ska värderas utan förstås. Ilska och skam vibrerar på lägre frekvenser medan tacksamhet och frid vibrerar på högre frekvenser. Att förneka låga känslor är att inte vara sann. Det är också att undanhålla viktig information från oss själva. Allt i universum handlar om energi och flöde. Där inget är statiskt utan i ständig växelverkan och transformation. Vi strävar intuitivt efter en djupare känsla av glädje och mening i livet som är ett medvetandetillstånd snarare än en känsla. Denna djupare förståelse är inte påverkbar av fluktuerande känslor utan tillåter alla tankar och emotioner få komma till uttryck. 

Den fjärde fasen handlar om transformation. Att tillåta oss att känna våra känslor fullt ut. Förstå betydelsen av uttrycket ”feel to heal”. Den process som vi inte klarade av som barn. Förtryck eller undvikande av känslor motverkar läkning och liknas vid när vi knyter en näve. Vi tillåter inte känslorna flöda utan skapar spänning och motstånd. Om vi öppnar handflatan gör vi plats för nya upplevelser och energier att komma in. Bjud in känslan som vill komma till uttryck, känn in var du upplever den i kroppen, dess intensitet och styrka utan att döma eller vilja förändra den. Den börjar då transformera och kan ta dig djupare och avslöja fler underliggande känslor som rädsla, övergivenhet och skam. När vi inte gör motstånd kan vi observera hur känslor kommer och går och förstår att vi inte är våra känslor utan att vi är medvetandet bakom som upplever dem. 

Vi gillar inte smärta och undviker därför ofta det som gör ont till varje pris. Men du behöver känna din smärta för att kunna förlika dig med den. Vi kan inte undgå denna fas som utgör själva läkningsprocessen. Det är här många går vilse och inte gör ansträngningen. Ofta på grund av rädsla. Vi håller hellre smärtan ifrån oss än beger oss ut i det okända där läkning och expansion äger rum. För att läka behöver vi ge utrymme för känslan som väcker obehag i oss utan att förändra den initialt. Låta den få komma till sitt fulla uttryck innan den löser upp sig och känslor av lugn och lättnad infinner sig. Känslan har då inte längre någon makt över oss eller triggar oss att agera i affekt. 

Det är även viktigt att uppmärksamma hur vi talar om våra känslor. Istället för att säga ”jag är rädd” kan vi uttrycka ”jag upplever rädsla eller rädslan besöker mig”. Det hjälper oss att separera känslan från vårt sanna jag. Det gör det också lättare att släppa taget om den. Dina känslor är guider och genom att uppleva dem till fullo belyser du de delar av dig själv som söker helande och transformation.

Vi behöver även uppmärksamma känslor som återkommer i olika situationer. De kan avslöja djupare trauman och mönster som vi behöver arbeta med. Om vi låter utmanande känslor styra oss får vi svårt att manifestera det vi vill uppleva i livet. Motståndet eller fasthållandet av känslor med lägre energi skapar en blockering. Genom att lära oss att känna svåra känslor ökar vi istället vår motståndskraft och förmågan att hantera dem. Vi skapar flöde och tar oss snabbare igenom kriser eftersom vi renar systemet på tunga energier. 

Hela vår kropp är ett sinnrikt energisystem. Där undantryckta känslor blir till stagnerad energi. Du behöver därför lära känna din kropp, hur och var känslorna känns för att kunna tolka dem och hjälpa dig själv i processen. Träna upp förmågan och känn in hur flöde respektive stagnation upplevs. Knyter det sig i magen eller hjärtat? Spänner du dina muskler, biter du ihop käkarna, drar upp axlarna, kryper du ihop, andas du ytligt eller häftigt? Vår kropp responderar ofta automatiskt och uppmärksammar när vi bör rikta vårt fokus inåt för att komma åt orsaken. För att underlätta läkningsprocessen kan vi hjälpa kroppen med olika andnings- och avslappningsövningar eller göra saker som får oss att skifta energi. 

När vi har lärt oss hantera och transformera våra utmanande känslor kan vi träna oss i att välja medvetna tankar som genererar känslor med högre energi. Som lugnar och hjälper oss att se livet i ett större perspektiv. Att ta promenader, meditera, lyssna på musik, engagera oss i kreativt skapande eller hjälpa en medmänniska är metoder som sätter vår livsenergi i rörelse. Vi ska välja det som gör oss glada, inspirerar oss att vara kreativa och umgås med människor som fyller oss med energi. Det främjar läkning på många nivåer där vi skapar ett liv som är förenligt med vem vi är. 

Sammanfattningsvis är emotionell medvetenhet grundläggande för vår utveckling. Känslor hjälper oss att förstå oss själva och vår omvärld och bidrar till att skapa stagnation eller flöde i livet. Vi ska därför inte hindra eller stressa livets naturliga rörelser utan lära oss att hantera våra känslor så vi möjliggör själsligt växande och eftersträvar harmonisk balans. 


Se ARKIVET för fler Veckans Insikt & Inspiration

SSRF | Centrum för Själavård & Samtalsterapi

ssrf.nu