SSRF

Den glömda världen


Den inre världen har för de flesta människor i dagens samhälle blivit en glömd värld. Det finns en omedveten tyst överenskommelse att det som inte syns räknas inte.


Trots det så finns det ändå, vare sig vi vill det eller inte, ett ofrånkomligt samband mellan vårt osynliga inre och vårt synliga yttre. Och hur vi har det inom oss präglar, i slutänden, allt vad vi gör och upplever.

 

Många människor är på flykt ifrån sig själva och den inre tomhet som håller på att äta upp dem inifrån. Dessa olika "flyktkänslor" kan komma smygande och vi märker dem ofta i form av en vag oro, nervositet eller en deprimerande känsla som vi inte riktigt vet varifrån den kommer.

Vi upplever då, när vi känner på det viset, skuld och anklagelser som orsakar ett ständigt obehag och känslomässigt kaos. Och vi gör allt vi kan för att fly ifrån dessa obehagliga känslor för de passar oftast inte in i den ”perfekta” värld vi vill visa upp. Därför jagar många från den ena aktiviteten och sensationen till den andra för att undvika den tystnad, ensamhet och tomhet som de först kommer att möta i sitt inre. Men det är bara när vi har modet att möta dessa känslor inom oss som tystnaden och ensamheten ersätts med glädjen att trivas i sitt eget sällskap samt att tomheten ersätts med en inre frid som inte går att beskriva med ord. 

 

I dagens samhälle finns det en enorm konsumtion av droger, smärtstillande och nervlugnande medel, och bara det borde vara en varningssignal om att det finns en stor inre nöd i den yttre världen.

 

Den som inte kan lyckas finna ro och finna sin plats i det inre, finner det inte heller i det yttre, vare sig det rör sig om en geografisk plats, någon medmänniska eller i någon form av gemenskap.

 

Vi är ju ett folk som ser oss själva som väldigt välutbildade inom många områden. Men vad hjälper det att vi kan läsa och samla all vår kunskap i datorer, om vi inte kan läsa själva livet, vad betyder det om vi inte kan lyckas med att tolka våra egna reaktioner och möta vår egen inre tomhet.

 

Den främsta uppgiften i en människas liv borde vara att lära känna sitt eget inre och att våga ta det i besittning. Att bli "herre i sitt eget hus", där kroppen blir ens hus och hem i världen och där lyckas finna en tillflykt och bas.


Ett bra sätt för att bli "herre i sitt eget hus", där kroppen blir ens hus och hem i världen och där lyckas finna en tillflykt och bas, är MEDITATION.


För att hjälpa dig med detta finner du nedan fyra guidade meditationer för ökad kroppsmedvetenhet (ljudfiler):


1. Medveten kroppsavspänning. Klicka här

2. Andningsmeditation. Klicka här

3. Rörelsefrihet. Klicka här

4. Att släppa det förflutna. Klicka här 


Medveten kroppsavspänning

Guidad meditation: Medveten kroppsavspänning (ca. 15 min. Svenska)

Text, röst och innehåll: Rosanna L. Antonsdotter.

Ljudfil (mp3): Lyssna nedan. För webbversion, Klicka här

Textfil (pdf): Klicka här

Mer om medveten kroppsavspänning:

I dagens samhälle lever vi under mycket krav, ansvar och tidspress som fullständigt kan dränera oss på energi och kraft. Vi lever i en tid då vi alltid står till samhällets förfogande att uppfylla yttervärldens höga krav. Lever vi i det tillståndet under en längre tid kan vi få symptom som sömnsvårigheter, utmattning, stress, ångest, depression etc.

Så det första vi behöver släppa är just yttervärlden. Det gör vi genom att steg för steg göra oss mer bekanta med vår inre värld.

All denna yttre påverkan gör att vi lever mer och mer i våra tankar och genom vårt huvud. Vi oroar oss antingen för vad som ska hända imorgon eller så ältar vi vad som hände igår. Det är väldigt sällan vi klarar av att bara vara här och nu.

Genom att vi tar ner alla dessa tankar till kroppen och gör oss mer uppmärksamma på kroppens signaler ger vi oss själva mer utrymme till att andas och slappna av och därmed släppa det som hindrar oss från att vara här och nu.

Därför kan det vara bra att praktisera Medveten kroppsavspänning.

Meditationen utförs liggande.


Andningsmeditation

Guidad meditation: Andningsmeditation (ca. 20 min. Svenska)

Text, röst och innehåll: Rosanna L. Antonsdotter.

Ljudfil (mp3): Lyssna nedan. För webbversion, Klicka här

Textfil (pdf): Klicka här

Mer om andningsmeditationen:

Andningen är själva basen i våra liv. Att andas gör vi av naturen automatiskt. Men hur många av oss andas naturligt?

De flesta av oss andas på ett konstruerat sätt. Kanske tycker du att magen putar ut och automatiskt drar du in den, vilket gör att andningen inte kan få flöda fritt. Kanske är du frusen av dig och drar automatiskt upp axlarna till öronen och sjunker ihop en aning med kroppen för att kunna få upp värmen, vilket gör att andningen stryps och du kommer att frysa ännu mer.

Genom att andas på ett naturligt sätt, som borde vara naturligt men som vi numera behöver lära oss på nytt, kommer en del av våra mest alldagliga symptom att automatiskt försvinna.

Genom andningsmeditationen lär du dig dels att andas på ett mer naturligt sätt och du lär dig att skapa en distans mellan dina tankar och känslor och dig själv.

 

Våra tankar och känslor kommer alltid att finnas där, vare sig vi försöker förneka dem eller spela ut dem i olika former av dramer. Genom andningsmeditationen lär du dig att betrakta dina tankar och känslor. Du lär dig att du inte behöver följa varje tanke vidare eller reagera invant på dina känslor. Du får därmed mer kontroll över ditt liv och du kommer att kunna göra fler medvetna val som ger dig ett mer konstruktivt och önskvärt resultat. Du finner modet att våga omfamna och acceptera livet så som det är just nu. Det är endast här och nu som du kan skapa din framtid.

Denna meditation utförs sittande och med ögonen slutna.


Rörelsefrihet

Guidad övning: Rörelsefrihet (ca. 15 min. Svenska)

Text, röst och innehåll: Rosanna L. Antonsdotter.

Ljudfil (mp3): Lyssna nedan. För webbversion, Klicka här

Textfil: Klicka här

Mer om rörelsefrihet:

När du arbetar med Rörelsefrihet tittar du på din kropps alla uttryck. Du lär dig se om ditt rörelsemönster stämmer överens med din äkta identitet eller om du rör dig genom livet som den personlighet som du fått lära dig att vara. Du kommer att upptäcka vad som blockerar dig från att använda ditt optimala rörelsemönster och du ser vad som hindrar dig från att leva det liv du önskar. Den här övningen kan du utföra sittande, liggande eller stående.


Att släppa det förflutna

Guidad meditation: Att släppa det förflutna (ca. 30 min. Svenska)

Text, röst och innehåll: Rosanna L. Antonsdotter.

Ljudfil (mp3): Lyssna nedan. För webbversion, Klicka här