SSRF

Att ge kreativiteten näring

Till sin natur är kreativiteten ständigt föränderlig. Ena minuten uppträder den i en viss form, nästa minut i en annan.


Kreativitet är så otroligt mycket.


Somliga säger att det kreativa livet tar sig uttryck i idéer, andra menar att det uttrycker sig i handling. Men, oftast är det nog helt enkelt ett sätt att vara.


Det handlar om kärlek till någonting. Om att älska någonting så mycket att det måste få uttrycka sig igenom dig. Det är inte en fråga om att välja. Det handlar inte om en viljeakt från din sida, även om det innebär att du faktiskt behöver anstränga dig för att uttrycka dig kreativt. Att känna ett så starkt behov av att få uttrycka sig kreativt är inte en fråga om val; man måste bara. Det är ungefär som att andas. Du måste bara ta det där andetaget, annars kan du inte fortsätta leva. Det är ett livskall som kommer djupt inifrån din själ.


Kreativiteten är din värdefullaste tillgång. Den berikar dig utåt och ger dig inre näring på olika nivåer: psykiskt, fysiskt, andligt, mentalt, känslomässigt och ekonomiskt.


Om den kreativa energin sinar eller stagnerar på ett eller annat sätt blir resultatet alltid detsamma: vi känner oss energilösa, ofria och ibland till och med fysiskt sjuka, vi vill bort, vi vill fly, vi vandrar omkring utan mål och låtsas att vi kan klara oss bra utan det rika kreativa livet, men det kan vi inte.


Om du har läst så här långt i texten, så vet du precis vad jag menar. Eller hur? Visst kan du känna igen dig? Det gör alla högt utvecklade människor med en stark kreativ inneboende kraft. Om du känner igen dig, så stort GRATTIS. Du är en av de människor som bär på en stark kreativ kraft i sitt inre och måste bara få uttrycka den. Det är kännetecknet för alla högt utvecklade människor. Dessa människor har en naturlig ledarskapsförmåga som gör att de går först i ledet. Våga vara den som andra vill följa. Våga vara dig själv. Det är dags nu!


Kreativitet och koncentration (fokus) går hand i hand. Att förlora koncentrationen, fokus på det som är viktigt för dig, är att förlora energi.


När idéerna sinar eller inte fungerar som de ska, eller när vi inte hanterar dem som vi borde, blir vi ofta okoncentrerade. Detta ingår i ett naturligt förlopp i den kreativa processen. Det betyder inte att något är fel. Du behöver bara prioritera på ett annat sätt och fokusera annorlunda. Det finns många teorier om kreativa ”blockeringar” men den enkla sanningen är att de i sina lindriga former kommer och går lika naturligt som vädret skiftar eller årstiderna avlöser varandra. Det tillhör den kreativa processen!


Du behöver inte gripas av panik när energin eller koncentrationen sviktar. Håll lugnt kvar din idé och låt den vila inom dig ett tag. Vare sig det är vår personliga utveckling, globala frågor eller en relation vi arbetar med så kommer vi att nå denna punkt vid något tillfälle i processen. Frågan är inte om, utan när. I alla långvariga åtaganden, som att fullfölja en utbildning, färdigställa ett manuskript, avsluta sitt alster, vårda en sjuk, så kommer det en tidpunkt då vi känner att vi inte förmår mer. När detta händer, sitt då lugnt kvar i båten. Det är nu du behöver nå själens nivå. Det är nu du behöver själslig näring. Kreativitetens boning finns på själens nivå. Gör det du behöver göra för att åter igen bjuda in kreativiteten i ditt liv. Be en bön, meditera, vistas i naturen, vila, spring, sov, skriv, läs, måla… Lyft upp din idé, omfamna den, skapa utrymme för den att utvecklas och vagga den ömt i din famn. Behåll en del och kasta annat, så får den nytt liv. Mer behöver du inte göra, just nu!

 

Författare: Rosanna L. Antonsdotter


Boktips, videos och annan inspiration för att ge kreativiteten näring:

  • Läs insikten: "Att leva ett kreativt liv och njuta av inspirationen"
  • Boktips 1: "Kvinnor som slår följe med vargarna. Myter och sagor om vildkvinnans arketyp" av Clarissa Pinkola Estés.
  • Boktips 2: "Stor magi. Leva kreativt utan rädsla" av Elizabeth Gilbert.
  • Videotips 1: "Your elusive creative genius | Elizabeth Gilbert". Se video nedan
  • Videotips 2: "Success, failure and the drive to keep creating | Elizabeth Gilbert". Se video nedan